BMI

Wrzesień 18th, 2011

BMI (Body Mass Index) jest najpopularniejszym wskaźnikiem służącym do oceny stanu odżywienia. Jego popularność wynika głównie z prostoty zastosowania oraz dobrej korelacji ze wskaźnikami stanu zdrowia, w tym umieralności. Wskaźnik ten może być używany zarówno do oceny niedowagi, jak i nadwagi, w tym otyłości. Sprawdź czy masz prawidłową masę ciała.
 
 
 
Obliczanie BMI

BMI obliczamy poprzez podzielenie aktualnej masy ciała wyrażonej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach, zgodnie ze wzorem:

Przykład
Kobieta o wzroście 161 cm i wadze 58 kg.
BMI = 58 / 1,61 x 1,61
BMI = 22,38

Możesz również skorzystać z kalkulatora znajdującego się w menu po prawej stronie.

Interpretacja wyników

BMI Interpretacja
<16 III stopień chronicznego niedoboru energii
16,0-16,9 II stopień chronicznego niedoboru energii
17,0-18,4 I stopień chronicznego niedoboru energii
18,5 – 24,9 zakres normy
25,0-29,9 I stopień otyłości (nadwaga)
30-39,9 II stopień otyłości
>40 III stopień otyłości

Sytuacja, w której BMI mieści się w granicach 18,5-24,9 jest optymalna z punktu widzenia stanu zdrowia. Wraz z oddalaniem się wartości BMI od zakresu normy rośnie ryzyko występowania chorób.

Oczywiście należy zdawać sobie sprawę z ograniczeń i niedoskonałości wskaźnika masy ciała. Przede wszystkim BMI nic nie mówi o składzie ciała, stąd jego wartości mogą być wysokie u sportowców ze względu na rozwiniętą masę mięśniową. W takim wypadku nie będzie to świadczyło o nadwadze czy otyłości, gdyż nadwaga i otyłość są wynikiem zbyt dużego nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Ponadto zależy zachować ostrożność interpretując wskaźnik masy ciała kobiet ciężarnych, u których wzrost masy ciała jest naturalnym procesem. Również w przypadku dzieci przedstawiona interpretacja wyników nie znajduje zastosowania i wówczas trzeba skorzystać z siatek centylowych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
 

Skomentuj